17.11.18

Blackout poetry - runo nousee pimeästä

Kuva ja runo: Lynne Reeder

Englanninkielinen termi blackout poetry tarkoittaa runoa, joka nousee esiin toisen tekstin sanoista. Tällaisen runon voi sanomalehtiartikkelista tai vaikka vanhasta kirjasta. Runo voi koostua pelkistä sanoista tai voit taiteilla siitä nousemaan esiin myös kuvia.

Runoteos voi olla mustavalkoinen tai voit käyttää siinä rohkeasti värejä tai vaikka lehdestä leikattuja kuvia. Vain oma mielikuvituksesi on rajana. Google-haulla löydät monia erilaisia esimerkkejä.

Katso alla oleva video ja ala sitten luoda omaa runoasi ohjeen mukaan.
1. Valitse runosi pohjalle lehtiartikkeli tai kirjan sivu.

2. Ala tarkastella sivulla olevia sanoja ja mieti, mitkä niistä puhuttelevat sinua eniten. Voit vaikka ympyröidä nämä sanat.

3. Tarkastele ympyröimiäsi sanoja ja mieti, mitkä niistä täytyy jättää pois, että jäljelle jäävät muodostavat kokonaisuuden.

4. Millainen tila sanojen ympärille jää? Millainen kuva siihen mahtuisi? Miten suunnittelemasi kuva tukee runon sisältöä?

5. Sitten vain rohkeasti töihin. Muista, että runon tekeminen voi olla välillä haastavaa - jos lopputulos ei miellytä, älä jää murehtimaan, vaan aloita uusi! Tekemällä oppii.