16.9.14

Vaikuttava puheenvuoro


Tunnistatko, kuka kuuluisa puhuja on kuvassa? (Kuva: Wikimedia Commons)

Vaikuttava puheenvuoro on puhe-esitys, jossa puhujan tavoitteena on saada yleisö esittämänsä asian puolelle. Tavallisesti puhuja esittää jonkun ongelman, johon hän toivoisi saavansa itselleen mieluisan ratkaisun.

Jotta yleisön saisi puolelleen, täytyy puhe valmistella huolella. Kun puhe on valmis, sitä kannattaa harjoitella kotona. Monia esiintymistilanne luokan edessä jännittää, ja harjoittelu auttaa myös siihen. Samalla saat käsityksen siitä, kauanko puheesi esitettynä kestää. Jännittämisestä kannattaa muistaa, että se ei tavallisesti näy päälle päin niin paljon kuin puhujasta itsestään tuntuu. Jännitys myös vähenee, kunhan omassa esityksessään on päässyt alkuun. Esiintymisjännitykseen on myös olemassa hyviä harjoituksia, joihin voit tutustua täällä.

Usein puheeseen saa lisää vaikuttavuutta, kun havainnollistaa esitystään jotenkin. Ota mukaan kuvia, esineitä tai vaikka vaatteita, jotka liittyvä puheesi aiheena olevaan asiaan. Myös lyhyet videopätkät ovat joskus hyvä tuki puheen taustalle. Muistathan kuitenkin, että havaintomateriaali vain tukee esitystäsi eikä ole pääasia.
Ohjeet oman puhe-esityksen laatimiseen löydät yllä olevan kuvan linkkien kautta.

Ideoita vaikuttavan puheen aiheiksi.

Linkkejä: