Frans Eemil Sillanpää (1888-1964) oli maailmallakin mainetta niittänyt kuuluisia hämeenkyröläinen kirjailija. Häntä pidetään vaikuttavana luonnon ja ihmisluonteen kuvaajana, jonka tuotannossa kyröläiset maisemat ja ihmiset ovat keskeisessä osassa. Sillanpää voitti kansainvälisen Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1939.
F. E. Sillanpää oli vanhempiensa Loviisa Wilhelmiina Mäkelän (Miina) ja Frans Henrik Koskisen (Pransu) ainoa eloon jäänyt lapsi. Sillanpään syntymäkoti Myllykolu sijaitsee Kierikkalan kylässä. Sillanpää aloitti koulunkäyntinsä Haukijärven kansakoulussa, mutta jatkoi opiskeluaan Tampereen lyseossa, josta hän valmistui ylioppilaaksi. Hän aloitti lääkärinopinnot Helsingissä, mutta opinnot keskeytyivät ja Sillanpää palasi vanhempiensa luokse Hämeenkyrön Töllinmäkeen. Siellä hän kirjoitti esikoisteoksensa Elämä ja aurinko (1916). Myöhemmin Sillanpää asui Helsingissä, mutta hän rakennutti perheelleen Saavutus-nimisen huvilan Hämeenkyröön.
Elämä ja aurinko 1916
Hurskas kurjuus 1919
Hiltu ja Ragnar 1923
Nuorena nukkunut 1931
Ihmiset suviyössä 1934
Ihmiselon ihanuus ja kurjuus 1945
1. Listaa vihkoosi itsellesi tärkeitä hämeenkyröläisiä paikkoja. Kuvaile paikkoja mahdollisimman monipuolisesti eri aisteihin liittyvillä adjektiiveilla ja vertauksilla. Miltä paikka näyttää? Mitä ääniä siellä kuuluu? Mitä tunteita paikka sinussa herättää? Kirjoita vihkomuistiinpanojen pohjalta kirjoitelma Minun maisemani.
2. Katso alla oleva lyhytelokuva Siljan suviyö (2013). Ota selvää, mihin Sillanpään teokseen se liittyy ja miten kirjan tapahtumat liittyvät elokuvaan. Mitä elokuvassa mielestäsi tapahtuu?
SILJAN SUVIYÖ from Von Horttons Pictures on Vimeo.
Lähde: aikkahameenkyro.wikispaces.com
LINKKEJÄ
Joel Lehtonen: Kerran kesällä. YLE Areena äänikirja.
Niskavuoren Heta. YLE Elävä arkisto.
Yhdeksän miehen saappaat. YLE Elävä arkisto.
F. E. Sillanpään seura - tietoa kirjailijasta
Hämeenkyrön pellot antoivat muodon Sillanpään proosalle - YLE Elävä arkisto
Sillanpää oli aikansa eroottinen kohukirjailija - YLE Uutiset 16.9.2013
Hämeenkyröläisnuorten ajatuksia Sillanpäästä juhlavuonna 2013
F. E. Sillanpään juhlavuoden kotisivut
Taata puhuu joulusta 1962 - YLE Elävä arkisto