torstai 23. heinäkuuta 2015

Sananvapaus

Martin Luther King (1929-1968) oli kuuluisa ihmisoikeuksien ja sananvapauden puolustaja. Kingin sanoin: "Our lives begin to end the day we became silent the things that matter".
Toisin kuin monissa maailman maissa, me Suomessa olemme onnekkaita. Voimme lukea lehdistä toimittajien tekemiä juttuja sekä ilmaista omia mielipiteitämme vaikkapa kirjoittamalla niitä samoihin lehtiin. Kaikki tämä sananvapauden nimissä ja vuoden jokaisena päivänä. Kaikkialla maailmassa ei ole kuitenkaan näin. Viime vuonna maailmassa kuoli 66 toimittajaa ja 1044 toimittajaa pidätettiin työtehtävissään.
1. Lue Susanna Reinbothin artikkeli Suomi on sananvapauden ykkösmaa (HS 3.5.2015) ja pohdi
- mitä ajatuksia artikkeli sinussa herättää?
- miksi sananvapaus on tärkeää?

2. Tutustukaa netissä Sananvapauden määritelmään ja Journalistin ohjeisiin. Keskustelkaa parin kanssa sananvapauden merkityksestä. Mitä sananvapaus tarkoittaa? Kirjoittakaa ajatuksenne tiivistetysti vihkoon tai opettajalle viestinä.
Pohtikaa, mihin asiaan haluaisitte ottaa kantaa: mikä teitä ärsyttää tai ihastuttaa koulussa, harrastuksissa, liikenteessä tai vaikkapa televisio-ohjelmissa? Kehitelkää ideoistanne omat iskulauseet ja esitelkää ajatuksenne muille.
3. Tutustu täällä lehtikuvien sananvapauteen. Opettaja antaa sinulle ja parillesi numeron, josta selviää, minkä kuvan taustaan ja tarinaan perehdytte. Valmistautukaa esittelemään kuva ja sen herättämät ajatukset muulle luokalle. 
4. Heikki Aittokoski kirjoittaa kolumnissaan Kolmannes liikaa totuutta (HS 3.5.2012), että "sananvapaus tarkoittaa  sitä, että saa sanoa. Sananvapaus ei tarkoita sitä, että on sanottava.  Sananvapaus ei vapauta vastuusta."
Mitä hän tällä tarkoittaa? Keskustelkaa kolmen hengen  ryhmissä siitä, mitä mielestänne voi sanoa sananvapauden rajoissa. Etsikää sen  jälkeen netistä sananvapauden määritelmiä ja kirjoittakaa ne lapuille.  Kiinnittäkää laput taululle ja pohtikaa vastauksia. Milloin mielestänne  ylitetään sananvapauden raja? Mitä eroa on sananvapaudella ja sananvastuulla?